Bahan-bahan nya adalah :
- 1 ekor ikan terubuk - sederhana
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Setengah sudu teh garam
- Minyak
- Bahan-bahan sos kicap :
- 1/3 cawan kicap manis
- 2 sudu besar sos ikan
- 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 5 hingga ke 6 biji cili padi - hiris halus
Cara-cara nya :
- Satukan semua bahan-bahan sos kicap dan kacau sehingga sebati. Ketepikan
- Ikan dibuang perut dan insang. Cuci bersih dan perap dengan garam dan jus limau nipis 5 hingga 10 minit, cuci kembali dan toskan. keringkan dengan mengguna tisu
- Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata, termasuk bahagian dalam belahan perut ikan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tadi, gunakan api sederhana. Goreng 5 hingga 6 minit untuk setiap bahagian
- Bila masak, angkat dan toskan minyaknya
- Boleh la dihidangkan bersama sos kicap yang telah kita sediakan awal-awal tadi
Sisik ikan dia sangat sedap dan rangup. Sedap dimakan bersama nasi panas. Selamat
mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Ikan Terubuk Goreng bersama Sambal Kicap "
Post a Comment