Resepi Ikan Terubuk Goreng bersama Sambal Kicap

Selalu nya bila sebut je ikan terubuk kita mesti ingat ikan terubuk masin atau ikan terubuk bakar. Jarang sekali ikan terubuk dimasak dengan cara lain. Kali ini kita akan kongsikan resepi ikan terubuk goreng yang sangat mudah untuk anda cuba.


Bahan-bahan nya adalah :

  1. 1 ekor ikan terubuk - sederhana
  2. 1 sudu teh serbuk kunyit
  3. Setengah sudu teh garam
  4. Minyak 
  5. Bahan-bahan sos kicap :
    1. 1/3 cawan kicap manis
    2. 2 sudu besar sos ikan
    3. 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
    4. 1 biji bawang besar - potong dadu
    5. 2 ulas bawang putih - cincang halus
    6. 5 hingga ke 6 biji cili padi - hiris halus

Cara-cara nya :

  1. Satukan semua bahan-bahan sos kicap dan kacau sehingga sebati. Ketepikan
  2. Ikan dibuang perut dan insang. Cuci bersih dan perap dengan garam dan jus limau nipis 5 hingga 10 minit, cuci kembali dan toskan. keringkan dengan mengguna tisu
  3. Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata, termasuk bahagian dalam belahan perut ikan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tadi, gunakan api sederhana. Goreng 5 hingga 6 minit untuk setiap bahagian
  4. Bila masak, angkat dan toskan minyaknya
  5. Boleh la dihidangkan bersama sos kicap yang telah kita sediakan awal-awal tadi
Sisik ikan dia sangat sedap dan rangup. Sedap dimakan bersama nasi panas. Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi Ikan Terubuk Goreng bersama Sambal Kicap "

Post a Comment