Resepi ringkas Singgang Ketam Lazat

Kali ini kita akan kongsikan resepi ringkas singgang ketam yang lazat penuh dengan  rasa. Sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas.


Bahan-bahan nya :

  1. 700 gram ketam - dibersihkan dan kerat dua
  2. 2 batang serai - dititik
  3. 2 kuntum bunga kunyit - dibelah dua
  4. 5 hingga 6 biji cili padi - diketuk
  5. 1 biji tomato - belah 6
  6. Setengah cawan jus asam jawa
  7. 1 kiub ikan bilis "MAGGI"
  8. 5 biji bawang merah - dihiris
  9. 3 ulas bawang putih - dititik
  10. Setengah sudu teh serbuk kunyit
  11. Garam
  12. Air
Cara penyediaan :

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan serbuk kunyit, gaul rata dan tuang air secukupnya. Masukkan kiub ikan bilis dan biar mendidih
  2. Masukkan ketam, cili padi dan tuang jus asam jawa. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali tomato
  3. Rasa dan jika sudah ada rasa sedap boleh matikan api
  4. Hidangkan

Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi ringkas Singgang Ketam Lazat"

Post a Comment