Bahan-bahan nya :
- 700 gram ketam - dibersihkan dan kerat dua
- 2 batang serai - dititik
- 2 kuntum bunga kunyit - dibelah dua
- 5 hingga 6 biji cili padi - diketuk
- 1 biji tomato - belah 6
- Setengah cawan jus asam jawa
- 1 kiub ikan bilis "MAGGI"
- 5 biji bawang merah - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dititik
- Setengah sudu teh serbuk kunyit
- Garam
- Air
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan serbuk kunyit, gaul rata dan tuang air secukupnya. Masukkan kiub ikan bilis dan biar mendidih
- Masukkan ketam, cili padi dan tuang jus asam jawa. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali tomato
- Rasa dan jika sudah ada rasa sedap boleh matikan api
- Hidangkan
Selamat
mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi ringkas Singgang Ketam Lazat"
Post a Comment