Bahan-bahan :
- 2 biji pisang tanduk sederhana besar - lecek
- 1 cawan gula kaster
- 1 cawan minyak jagung
- 4 biji telur gred A
- Bahan ayak :
- 1 setengah cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- Bahan lain-lain :
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 1 sudu kecil esen vanila
- Panaskan oven pada suhu 170C. Sapu mentega pada loyang. Ketepikan sebentar
- Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3 ke 5 minit. Masukkan pisang dan kacau rata
- Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula
- Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang 8x8 dan bakar selama 40 ke 60 minit
- Apabila permukaan atas kelihatan perang, kurangkan suhu ke 150C. Bakar lagi 1 jam
- Siap dan boleh dipotong untuk hidangan petang
Sedap dimakan begitu sahaja. Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Kek Pisang Tanduk Gebu"
Post a Comment