Resepi Petola Tumis Air dan Fucuk

Resepi ringkas untuk sesiapa yang diet. Protein ada, vitamin ada, khasiat pon penuh. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan petola tumis air dan fucuk yang sangat sedap ini.


Bahan-bahan nya :

  1. 1 biji petola manis
  2. 30 gram fucuk
  3. 1 cekak soo hoon
  4. 20 ekor udang saiz sederhana
  5. 4 biji bawang merah - dihiris
  6. 3 ulas bawang putih - diketuk
  7. Air 
  8. Garam 
  9. Gula
  10. 3/4 sudu kecil serbuk lada hitam
Cara-cara memasak :

  1. Petola manis dikupas kulitnya, cuci dan hiris sederhana tebal
  2. Fucuk dipotong kecil dan rendam hingga lembut
  3. Soo hoon dikerat pendek dan rendam hingga lembut
  4. Udang dikupas kulit, cuci dan toskan. Ketepikan
  5. Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum
  6. Masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna. Tuang air secukupnya
  7. Tambah fucuk dan masak hingga fucuk lembut. Masukkan petola manis, sebuk lada hitam dan soo hoon
  8. Apabila mendidih, tambah garam secukup rasa, tambah secubit gula. Masak sekejap
  9. Siap dan boleh dipadamkan api
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi Petola Tumis Air dan Fucuk"

Post a Comment