Bahan-bahan nya :
- 1 biji petola manis
- 30 gram fucuk
- 1 cekak soo hoon
- 20 ekor udang saiz sederhana
- 4 biji bawang merah - dihiris
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- Air
- Garam
- Gula
- 3/4 sudu kecil serbuk lada hitam
- Petola manis dikupas kulitnya, cuci dan hiris sederhana tebal
- Fucuk dipotong kecil dan rendam hingga lembut
- Soo hoon dikerat pendek dan rendam hingga lembut
- Udang dikupas kulit, cuci dan toskan. Ketepikan
- Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum
- Masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna. Tuang air secukupnya
- Tambah fucuk dan masak hingga fucuk lembut. Masukkan petola manis, sebuk lada hitam dan soo hoon
- Apabila mendidih, tambah garam secukup rasa, tambah secubit gula. Masak sekejap
- Siap dan boleh dipadamkan api
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Petola Tumis Air dan Fucuk"
Post a Comment