Resepi Rahsia Paru Goreng Rempah yang Lembut & Rangup

Jom kita rungkai rahsia untuk masak paru goreng yang lembut dan rangup ini.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. Limau nipis
  2. Paru lembu
  3. Garam
  4. Kunyit
  5. Asam keping
  6. Minyak masak
  7. Bahan tumbuk :
    1. Jintan manis
    2. Jintan putih 
    3. Ketumbar
Cara-cara menyediakan :

  1. Cara nak buang bau hanyir 
    1. Rendam paru dengan limau nipis sekejap
  2. Cara nak lembut kan paru
    1. Masukkan air dan paru dalam periuk
    2. Masukkan garam, kunyit dan asam keping 
    3. Masak selama 20 minit
  3. Setelah tu potong nipis-nipis paru tersebut
  4. Jintan manis, jintan putih dan ketumbar di tumbuk. Setelah tu, digaul bersama paru. 
  5. Masukkan garam dan kunyit sekali tau
  6. Setelah minyak panas di kuali, masukkan paru 
  7. Kemudian masukkan asam keping di dalam kuali tu
  8. Masak seketika dan padam kan api
  9. Siap untuk dihidang
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi Rahsia Paru Goreng Rempah yang Lembut & Rangup"

Post a Comment