Resepi Ringkas Kek Strawberry Swiss Roll

Cake Swiss Roll ni selalu nya kita beli je kan. Dibeli untuk jamuan makan sekolah, jamuan makan pejabat atau hidangan hari raya. Harga  dipasaran boleh tahan mahal nya. Apakata kita cuba buat sendiri dengan bahan-bahan yang tidak lah banyak sangat. Jom kita cuba buat kek swiss roll strawberry yang lazat ini.


Bahan-bahan nya :

  1. 150 gram tepung optima 
  2. 3 biji telur
  3. 30 gram mentega - cair dan sejukkan
  4. 30 ml air
  5. 1 sudu kecil strawberry emulco
  6. Whipping cream
  7. Buah strawberry 
  8. Gula aising
Cara-cara nya :

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin 10 inci x 10 inci x 1 inci dengan kertas minyak, biar lebih sedikit dibahagian kanan dan kiri, lenser juga kertas tadi. Ketepikan
  2. Dalam mangkuk pemutar, satukan tepung optima, telur dan air, kacau rata dan putar hingga semua sebati
  3. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 7 ke 8 minit hingga adunan kembang dan pekat
  4. Masukkan strawberry emulco, kacau rata dan tuang juga mentega cair. Gaul rata dengan spatula
  5. Tuangkan kedalam tin, ratakan dan bakar selama 25 minit. Keluarkan kek dari oven alih ke atas jaringan hingga kek sejuk
  6. Bentang sehelai kertas minyak yang bersih. Terbalikkan kek tadi atas kertas dan tanggalkan kertas pengalas kek
  7. Sapu rata kek dengan whipping cream, gulung kemas gunakan kertas alas tadi sebagai medium menggulung. Biar sekejap
  8. Hias dengan gula aising dan strawberry segar
  9. Siap
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi Ringkas Kek Strawberry Swiss Roll"

Post a Comment