Bahan-bahan nya :
- 500 gram ekor lembu
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 setengah sudu besar tomato puree
- Air secukupnya
- 1 batang lobak merah - dadu
- 1 biji kentang - dadu
- 2 batang saderi - dadu
- Garam
- Lada hitam - dikisar
- Hirisan daun ketumbar
- Bawang goreng
- Bahan-bahan kisar halus :
- 10 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai - hiris
- 1 inci halia
- Bahan-bahan tumis :
- 4 biji buah pelaga
- 2 batang kayu manis
- 6 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- Cuci tulang lembu se bersih yang mungkin dan toskan
- Panaskan minyak dalam periuk, goreng tulang lembu tadi hingga perang, angkat dan toskan
- Dalam minyak yang sama, masukkan rempah tumis dan bahan kisar halus, goreng hingga naik bau
- Tambah serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih, kacau 3 ke 4 minit hingga harum. Tambah tomato puree. Masak sekejap dan masukkan tulang lembu tadi, gaul rata dan tuang air secukupnya
- Renih kan hingga daging pada tulang tadi empuk. Tambah kentang, lobak merak dan saderi, masak lagi hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam, kacau dan masak 2 ke 3 minit lagi
- Hidangkan dengan menabur hirisan daun ketumbar dan bawang goreng
Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama roti gardenia atau nasi putih panas-panas. Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Sup Tulang Ala-Ala Chef Wan"
Post a Comment