Bahan-bahan nya :
- 3 biji telur
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 biji bawang besar - dihiris bulat
- 2 biji cili padi - dihiris
- 4 helai daun limau purut
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 biji tomato - potong dadu
- Suku penuh cawan air
- Garam
- Bahan-bahan tumbuk kasar :
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji cili merah
- Bahan-bahan sos :
- 1 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 1 sudu kecil kicap manis
- Panaskan minyak dan goreng telur mata kerbau sebiji-sebiji dan ketepikan sementara
- Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
- selepas itu, masukkan cili kisar. Tumis sehingga garing
- Kemudian masukkan campuran bahan sos dan air. Bila mendidih sedikit, masukkan bawang besar, tomato, garam dan daun limau purut. Masak hingga pecah minyak
- Akhir sekali tuangkan di atas telur mata kerbau yang kita ketepikan didalam pinggan
- Tabur kan cili padi dan siap untuk dihidang
Masakan yang sedap dimakan begitu sahaja atau bersama nasi putih panas-panas. Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Telur Mata Masak 3 Rasa"
Post a Comment