Bahan-bahan nya :
- 250 gram tepug gandum
- 1 sudu besar susu tepung perisa original
- 5 gram ragi segera
- 2 biji pisang mas
- 50 gram gula pasir
- 40 gram marjerin
- Setengah sudu kecil garam
- 2 biji kuning telur
- 2 titik esen vanila
- Gula icing – untuk salutan
- Masukkan tepung gandum, gula,susu tepung, ragi segera dalam mangkuk besar dan gaulkan sebati
- Kemudian, masukkan pula pisang, kuning telur dan uli hingga menjadi doh yang lembut
- Masukkan pula mentega, esen vanila serta garam dan gaulkan hingga doh sebati. Tutup dengan platic wrap supaya doh naik 2 kali ganda dan rehatkan doh selama 45 minit
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan lubangkan di tengah-tengah seperti bentuk donat atau boleh juga gunakan acuan donat
- Susunkan donat diatas dulang dan rehatkan lagi donat tersebut supaya naik 2 kali ganda lagi dalam 30 minit
- Akhir sekali, panaskan minyak dalam kuali dan goreng donut hingga keperangan. Angkat dan toskan
- Salutkan dengan gula icing yang telah dikisar. Hidangkan
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.
0 Response to "Resepi Donat Pisang yang Gebu lazat"
Post a Comment