Resepi Ringkas untuk Sahur PART 2 : Sup Ayam Mudah

Di bulan Puasa ini kami akan post resepi ringkas yang boleh dibuat untuk lauk masakan sahur anda. Jom kita tengok resepi apa pula untuk part 2 ni. Resepi sup ayam mudah.


Bahan-bahan nya :
  1. 3 biji kentang - potong lapan untuk setiap biji dan rendam
  2. 2 ke tiga biji telur ayam
  3. 1 cekak soo hoon - kerat pendek dan rendam hingga lembut
  4. 60 gram fucuk - potong kecik dan rendam hingga lembut
  5. 1 kiub ayam
  6. 4 biji bawang merah - hiris halus
  7. 3 ulas bawang putih - hiris halus
  8. Air
  9. Garam
  10. Lada hitam - kisar secukupnya
  11. Hirisan daun bawang
  12. Bawang goreng
  13. Lada hitam kisar
langkah-langkahnya :
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air secukupnya hingga kentang tenggelam, masukkan kiub ayam. Masak sehingga kentang separuh empuk
  2. Pecahkan telur satu persatu dalam periuk, tapi pastikan ia tidak bertindih antara satu sama lain. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras. kacau perlahan. Masukkan fucuk dan juga soo hoon. Tambah garam secukup rasa dan juga lada hitam
  3. Masak dengan api sederhana hingga fucuk lembut. Rasa dan tambah garam jika perlu. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan
  4. Siap
Kredit kepada CheMat dari TiffinBiru.  Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.

0 Response to "Resepi Ringkas untuk Sahur PART 2 : Sup Ayam Mudah"

Post a Comment