Sumber google |
Bahan-bahannya:-
- 1 keping Dada Ayam - dipotong cubes
- 1 sudu Kicap Cair
- Garam secukup rasa
- Lada Sulah secukup rasa
- 1 biji Telur
- 3 sudu Tepung Jagung
- 1 biji Bawang Besar - dihiris nipis
- 2 ulas Bawang Putih - dihiris nipis
Bahan-bahan untuk membuat kuah sos:-
- 1 sudu teh Minyak Masak
- 1 cawan Air Pati Stok ayam
- 1/4 cawan Jus Lemon
- Gula secukup rasa
- 2 keping Lemon
- Bancuhan Tepung ( tepung jagung dan air untuk memekatkan kuah )
Cara-caranya;-
- Gaulkan dengan sebati ayam bersama kicap cair, tepung jagung, garam dan lada sulah
- Panaskan minyak, gorengkan ayam yang telah digaul tadi sehingga garing, angkat dan toskan
- Kemudian, panaskan minyak sedikit masukkan air pati stok ayam, jus lemon, dan gula.
- Apabila kuah sos sudah menjadi sebati, masukkan bancuhan air tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan kuah mengikut citarasa masing-masing.
- Kemudian , biarkan kuah memekat seketika, Setelah itu masukkan ayam, gaul sehingga segenap inci ayam tersalut dengan kuah dan taburkan hirisan bawang merah dan putih serta kepingan lemon ke atas hidangan. Selamat mencuba!
0 Response to "Resepi Ayam Goreng Lemon"
Post a Comment