Bahan-bahannya :-
- 500 gram Tepung Pulut
- 50 gram Tepung Gandum
- 1 sudu besar Air garam
- 1 mangkuk Air pandan - daun pandan yang dikisar bersama air
- 250 gram Kelapa muda parut - digunakan diakhir proses
- 2 liter air - untuk merebus
- Garam - secukup rasa
Bahan-bahan untuk membuat Inti kelapa sira :-
- 250 gram kelapa parut
- 2 ketul gula melaka
- 2 cawan air
Masukkan kesemua bahan membuat inti , kacau hingga kembang dan sebati - jangan biarkan ia menjadi terlalu kering.
Langkah-langkahnya membuat Kuih Ulat Bulu :
- Satukan Tepung Pulut bersama Tepung Gandum di atas dulang besar
- Tuangkan Air garam dan Air pandan keatas tepung adunan
- Uli tepung sehingga menjadi doh
- Golekkan adunan dan bentukkan menjadi seakan ulat bulu
- Lenyekkan dan masukkan inti ditengahkan adunan doh ( Kelapa sira / Kacang merah / Coklat ) - bergantung kepada kegemaran individu .
- Klipkan semula doh dengan rapat - pastikan bentuk seakan ulat bulu masih kekal.
- Panas air di dalam periuk, rebuskan adunan kuih sehingga timbul dipermukaan air.
- Tos dan Gaulkan sedikit garam pada kelapa parut.
- Golekkan adunan diatas kelapa parut tadi.
- Akhirnya, sudah siap. Selamat mencuba resepi yang ringkas ini.
0 Response to "Resepi Tradisi Terengganu Kuih Ulat Bulu"
Post a Comment