Resepi Telur Herba atau Telur Pindang


Dari Wiki, Telur Pindang adalah makanan herba tradisi orang cina Malaysia dan Resepi dan adat merebus telur pindang berasal dari negara china.  Biasanya telur ayam digunakan untuk membuat telur pindang. Telur ayam mentah akan direbus dengan herba-herba tertentu sehingga berubah warna kulitnya, sehingga berubah menjadi perang gelap, manakala isinya (telur putih) akan berubah warna menjadi perang cair. Masa merebus bergantung kepada resipi, namun biasanya melibatkan masa panjang (sehingga beberapa hari).



Disebabkan rasanya yang unik dan berempah, serta proses masakannya yang agak rumit, Telur Pindang bukan menjadi menu bagi makanan harian. Telur ini dibuat lebih untuk hari-hari keraian serta untuk kenduri kahwin. Biasanya telur ini akan diberikan sebagai hadiah tradisi di kenduri kahwin orang Melayu Johor kepada tetamu. Satu lagi kelebihannya ialah telur pindang ini boleh tahan lama untuk dimakan, dan tidak basi sehingga 2 minggu. Jom kita tengok bahan dan cara-cara untuk membuat Telur Pindang , kalau tidak berminat untuk mencuba , cukuplah sekadar menambahkan ilmu anda.

Bahan Utama untuk membuat Telur Pindang

  1. Telur Ayam *Gred A
  2. Air secukupnya *untuk merebus

Daun-daun /Ulam2 Kampung yang diperlukan 

  1. Daun Senduduk
  2. Daun Mengkudu
  3. Daun Salam
  4. Daun Kunyit
  5. Lengkuas
  6. Daun Pandan
  7. Daun Lengkuas
  8. Daun Serai Wangi

Bahan-bahan yang lain 

  1. Kulit Bawang Merah
  2. Kicap Manis
  3. Kicap Lemak
  4. Biji Ketumbar
  5. Jintan manis
  6. Jintan putih.
  7. Serai
  8. 1 ketul asam jawa.
  9.  Garam

Langkah-langkah untuk membuatnya 



  1. Susunkan daun daun dan bahan bahannya yang diperlukan  kedalam periuk baru susunkan telur diatasnya. 
  2. Biji Ketumbar, Jintan Manis dan Jintan Putih dikisar kasar.Masukkan semua bahan bahan ini kedalam periuk dan tutup telur dengan daun daun yang selebihnya.Tuangkan Kicap Manis dan Kicap Lemak (1 cawan) dan garam(2 Sudu Besar) serta Asam Jawa.
  3. Masukkan air yang mencukupi dan rebus telur dengan api yang perlahan. Pastikan air tidak kering dan sentiasa melebihi paras kedudukan telur
  4. .Malamnya padamkan api dapur dan sambung merebus besoknya.
  5. Reneh dan rebus Telur Pindang selama 3 hari 3 malam. 
  6. Dah Siap, sesuai dijadikan lauk . Dimakan bersama laksa, Nasi Beriyani, Nasi Kenduri, Nasi Lemak dan lain-lain lagi
  7. Selamat Mencuba




0 Response to "Resepi Telur Herba atau Telur Pindang"

Post a Comment