Resepi Makaroni Bakar Berkeju

Apabila kita memasak makaroni bakar berkeju ini, seeloknya dimakan ketika ia masih panas, barulah terasa keenakkan serta lemak dari cheese itu. 


Bahan-bahannya diperlukan 

  • 2 cawan Makaroni elbow *direbus sampai lembut
  • 500 gram Daging Kisar  *dicincang
  • 3 sudu Rempah Kari biasa 
  • 5 biji Bawang Merah *ditumbuk
  • 3 biji Bawang Putih *ditumbuk
  • 1 sudu biji Lada Hitam *ditumbuk
  • 1/2 inci Halia *ditumbuk
  • 1 sudu besar Minyak Jagung dan 1 sudu besar Mentega *untuk menumis
  • 1 tin Susu Cair ideal 
  • 1 cawan Air
  • sedikit daun bawang/sup (pilihan)
  • sedikit bawang goreng
  • 4 biji telur - dipukul
  • Garam secukupnya
  • Sedikit parutan  Keju mozarella/cheddar 

Cara-cara Menyediakan

1. Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah kari sehingga naik bau wangi.

2. Kemudian, masukkan Daging kisar/cincang dan goreng hingga masak dan perasakan dengan garam.

3. Masukkan susu cair, air dan bawang goreng kemudian dimasak sekejap.

4. Makaroni yang dah direbus ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.

5. Masukkan bahan daging yang sudah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni dan gaul rata.

6. Boleh tambah keju cheeddar  yang sudah diparut sekali.

7. Masukkan dalam dulang/loyang pembakar , tuangkan telur diatas macaroni, tabur keju mozerella dan baki keju cheeddar kalau suka.

8. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng.

9. Bakar kedalam ketuhar /oven selama 40 minit dgn suhu 170 darjah celcius atau hingga masak.

10. Boleh tambah lada bangla, cendawan dan tomato yang dipotong dadu.

11. Sangat mudah dan Selamat mencuba

0 Response to "Resepi Makaroni Bakar Berkeju"

Post a Comment