Resepi turun temurun ni, Mari admin sharekan resepi membuat kuih siput, Selepas ini boleh buat sendiri.
Ramuan-ramuan untuk membuat Kuih Siput:
- 1 Kilogram Tepung Gandum
- 2 Sudu Kecil Jintan Manis
- 2 Biji Telur Gred A
- 200 Gram Udang Kering - Dikisar
- 15 Helai Cili Kering- Dikisar *ikut kepedasan masing2
- 3 Sudu Besar Mentega - Dicairkan
- 3 Tangkai Daun Kari - Dilurutkan daunnya
- Garam secukup rasa
Cara-cara Menyediakan:
- Pertama, masukkan dan gaulkan hingga sebati kesemua bahan diatas ke dalam mangkuk besar kecuali Mentega dan Daun Kari .
- Setelah rata, masukkan mentega yang telah dicarikan ke dalam adunan, Uli adunan hingga menjadi doh yang lembut
- * Emergency Tips : Jika adunan doh jadi terlalu keras , bolehlah tambahkan air (sikit demi sedikit)
- Ambil doh dalam kuantiti yang sikit , gentelkan adunan menjadi bulat bulat lebih kurang 1 cm size dan golekkan pada acuan kuih siput.
- Ulangi langkah sehingga adunan doh habis
- Sementara itu, boleh la panaskan kuali dan minyak untuk menggoreng.
- Masukkan adunan kuih siput yang telah digentel tadi dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan.
- Angkat kuih Siput yang selesai digoreng serta toskan minyak seketika
- Simpan dalam bekas kedap udara (supaya tahan lebih lama dan tidak masuk angin
- Enjoy !
0 Response to "Resepi Kuih Siput Pedas"
Post a Comment