Resepi Kek Karamel Coklat Moist


Hari ini nak kongsi Resepi Kek Kukus Coklat Karamel . Resepi sangat mudah dan simple. Sesiapa pun boleh cuba buat kek ini.  Mari cuba !




Bahan dan langkah untuk membuat  Karamel (Gula hangus) :
  1. 5 Sudu Besar Gula
  2. Air
    • Cairkan gula ke dalam periuk dengan menggunakan api kecil hingga menjadi karamel 
    • Kacau dan masukkan air.  
    • Masukkan karamel ke dalam loyang bulat dan ratakan karamel. Ketepikan seketika serta biar ia sejuk
Bahan dan Langkah untuk membuat Puding:
  1. 4 Biji Telur saiz A
  2. 4 Keping Roti  
  3. 1 Cawan Susu Cair
  4. 1 Cawan Susu Pekat
  5. 1 Cawan Air Suam
  6. 1 Sudu Besar Esen Vanila
    • Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam pengisar dan kisarkan
    • Tapis adunan yang dikisar tadi dan masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel 
    • Tutup loyang dengan aluminium foil , Kukus hingga 30 minit
Bahan dan Langkah untuk membuat kek:
  1. 4 Biji Telur Saiz A
  2. 1 Cawan Gula
  3. 1 Cawan Minyak Masak
  4. 1 Cawan Susu Cair
  5. 1/2 Cawan Susu Pekat
  6. 1 Sudu Besar Esen Vanila
  7. 1 1/2 Cawan Tepung Gandum 
  8. 1 Cawan Serbuk Koko
  9. 1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat
  10. 1 Sudu Kecil Baking Powder

    • Pukul Telur, Gula, Minyak, Esen Vanila, Susu Cair dan Susu Pekat di dalam mangkuk adunan. 
    • Pukul sehingga berbuih dan kembang
    • Kemudian masukkan Tepung Gandum, Serbuk Koko, Soda Bikarbonat dan Baking Powder. Pukul adunan sehingga sebati
    • Selepas itu, tuang adunan ke dalam loyang Puding tadi. Kukus selama 1 jam. 
    • Bila sudah masak ,sejuk kek seketika selama 30 minit sehingga ruang tepi kek menjadi renggang dari loyang. Sisipkan tepi kek degan pisau dan terbalikkan perlahan-lahan di atas Bekas / Pinggan Kek
    • Simpankan ke dalam peti sejuk selama beberapa jam kerana kek Karamel ini sangat sedap dan sesuai dimakan sejuk


0 Response to "Resepi Kek Karamel Coklat Moist"

Post a Comment