Bahan-bahannya :-
- 16 Tangkai Cili Kering
- Segenggam Udang Kering
- 4 Biji Bawang Putih
- 3-5 Keping Kulit Popia
- Minyak Masak
- Garam
- Gula
- Basuh dan toskan Cili Kering, Apabila sudah kering guntingkan ia -size kecil dan tidak terlalu nipis
- Hiriskan Bawang Putih dan kulit popia
- Selepas itu , Gorengkan Udang Kering , Bawang Putih dan Cili Kering dengan sedikit minyak (asing-asing)
- Setelah selesai menggoreng, masukkan semua bahan ke dalam (Alat Pengisar untuk mengisar bahan kering)
- Ambil Kulit popia, yang dihiriskan nipis-nipis dan masukkan jua ke dalam bekas pengisar, terus kisar
- Taburkan Garam dan Gula secukup rasa.
- Apabila siap dikisar, masakkan semua bahan tadi selama 15 -20 minit- Dapur api bersize kecil
- Sentiasa kacau. dan boleh padamkan api dapur.
- Siap, Sesuai dimakan bersama bubur kosong, makanan yang berkuah seperti Bihun Sup
- Semoga memberi manafaat kepada semua dan Selamat Mencuba.
thank you sis utk resepi ini.nak tanya masakkan tu maksudnya d tumis atau d goreng tanpa minyak?
ReplyDelete