Resepi kerabu betik ni spesial sedikit. Kenapa?. Jom kita tengok bagaimana menyediakan kerabu betik yang lazat.
Bahan-bahan yang digunakan :
- Setengah atau separuh buah betik yang masak
- 1 sudu teh garam
- 30 gram daun ketumbar - dihiris
- Setengah labu bawang besar - dihiris nipis
- 1 hingga 1 setengah sudu teh serbuk ikan bilis
- Jus lemon
- Cili padi merah - hiris nipis
- 50 gram kacang tanah panggang - ditumbuk kasar
- Garam
Cara-cara nya :
- Betik diparut dan gaul dan ramas dengan 1 sudu teh garam selama 2 minit
- Perap dan masuk dalam peti sejuk - Biarkan selama 1 jam
- Masukkan daun ketumbar, bawang besar, serbuk bilis, jus lemon, cili padi dan kacang tanah ke dalam mangkuk dan gaul sehingga rata
- Keluarkan betik dan ramas serta perah buang air betik
- Kemudian masukkan betik ke dalam mangkuk bahan tadi dan gaul sehingga rata
- Biarkan 30 minit sebelum dihidang supaya rasa pada kerabu betik lebih sebati
- Siap
Resepi - Zanita Ramli
0 Response to "Resepi Kerabu betik "
Post a Comment