Hari tu kami ada kongsi kan gambar mee kari di Facebook page kami. Kali ini kami akan kongsikan bagaimana untuk masak mee kari yang sedap. Ini adalah resepi mee kari campur kerang.
Bahan-bahan nya :
- Setengah ekor ayam - potong kecil
- 6 sudu besar rempah kari daging - bancuh dengan air sedikit
- 1 keping asam keping
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan stok udang
- 1 kg isi kerang atau lebih
- Setengah cawan minyak masak
- 2 keping fishcake - hiris nipis
- 10 ketul fish ball - belah 2
- 1 biji kentang - rebus dan tumbuk
- Garam dan sedikit gula
- Air secukupnya
- Bahan Kisar
- 6 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- Setengah inci halia
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 batang serai
- 2 sudu besar udang kering
- 1 cawan udang hidup - buang kulis dan blend sekali dengan stok udang
- Bahan Tumis
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 tangkai daun kari
- 2 batang serai - ketuk
- Bahan hiasan dan Mee
- 1 kg mee kuning- celur, tos & lumur minyak menggoreng bawang
- 3 keping tauhu kering - digoreng & hiris nipis
- 2 fish cake - goreng & hiris nipis
- 4 biji telur - direbus & belah dua
- 4 biji limau kasturi - belah dua
- Daun bawang dan daun sup - hiris
- Cili merah dan cili hijau - hiris
- Sawi - dicelur dan tos
- Taugeh - goreng tanpa minyak
- Bawang goreng
Cara-cara nya :
- Buat stok udang dengan membuang kulit dan kepala udang dan asingkan isi. Rebus kulit dan kepala udang seketika. Kisar dengan sedikit air dan tapis airnya. Kemudian kisar isi udang dengan air rebusan kulit udang tadi.
- Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.
- Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan ayam yg di potong kecil dan biarkan sehingga empuk.
- Masukkan fish cake, fish ball, stok udang dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam dan gula.
- Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.
- Akhir sekali masukkan kerang dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan. Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.
- Siap dah kuah nya
- Boleh la dituang keatas mee
Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Mee Kari Kerang Sedap"
Post a Comment