Bahan-bahan untuk membuat Jem/Inti Nenas
- 2 Biji Buah Nenas - dikisar
- 2 Cawan Gula Pasir
- 2 Sudu Kecil Esen Vanila
- Air - secukupnya
Setelah dikisarkan semua bahan diatas, tapiskan ia terlebih dahulu. Masakkan hampas nenas sehingga air nya menjadi kering dan bertukar warna menjadi gelap dengan Api yang sederhana.
Bahan-bahan untuk membuat Doh Tart Bunga
- 250 Gram Mentega
- 100 Gram Gula Icing
- 1 Biji Kuning Telur
- 1 Sudu Kecil Esen Vanila
- 1/4 Sudu Kecil Pewarna Kuning (saya guna star brand)
- 1 Sudu Besar Susu Pekat Manis
- 40 Gram Tepung Kastad
- 80 Gram Tepung Jagung
- 320 Gram Tepung Gandum
Cara-cara Penyediaannya
- Satukan dan ayak bersama Tepung Kastad, Tepung Jagung dan Tepung Gandum ke dalam satu bekas. dan Ketepikan seketika.
- Di dalam bekas yang lain, masukkan Mentega, Gula Icing, Kuning Telur, Susu Pekat Manis, Esen Vanila dan Pewarna kuning. Gaulkan dan sebatikan campuran bahan-bahan menggunakan spatula ataupun whisker. Anggaran 3 ke 5 minit.
- Apabila semua bahan telah sebati dan tidak berketul, boleh masukkan tepung yang diayak tadi, sedikit demi sedikit dan uli adunan menggunakan tangan.
- Canai doh yang siap diuli tadi setebal 1/4 inci atau 6mm. Canailah antara dua plastik. Terap dengan acuan tart berbentuk bunga.
- Susun ke dalam dulang pembakar yang telah dioles sedikit mentega. Jarakkan sedikit.
- Letakkan inti nenas yang telah dibentuk bebola atas setiap tart bunga.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu. Suhu 170°C selama 15 ke 20 minit. Ikut oven masing-masing
0 Response to "Resepi Biskut Tart Bunga Matahari"
Post a Comment