Resepi Biskut Tart Bunga Matahari

Sengaja kongsi kan cara-cara untuk membuat bsikut Tart Bunga Matahari berinti kan Jem Nenas, Mari kita cuba resepi ini.



Bahan-bahan untuk membuat Jem/Inti Nenas

  • 2 Biji Buah Nenas - dikisar
  • 2 Cawan Gula Pasir
  • 2 Sudu Kecil Esen Vanila
  • Air - secukupnya
Setelah dikisarkan semua bahan diatas, tapiskan ia terlebih dahulu. Masakkan hampas nenas sehingga air nya menjadi kering dan bertukar warna menjadi gelap dengan Api yang sederhana.



Bahan-bahan untuk membuat Doh Tart Bunga

  • 250 Gram Mentega
  • 100 Gram Gula Icing
  • 1 Biji Kuning Telur
  • 1 Sudu Kecil Esen Vanila
  • 1/4 Sudu Kecil Pewarna Kuning (saya guna star brand)
  • 1 Sudu Besar Susu Pekat Manis 
  • 40 Gram Tepung Kastad
  • 80 Gram Tepung Jagung
  • 320 Gram Tepung Gandum

Cara-cara Penyediaannya

  1. Satukan dan ayak bersama Tepung Kastad, Tepung Jagung dan Tepung Gandum ke dalam satu bekas. dan Ketepikan seketika.
  2. Di dalam bekas yang lain, masukkan Mentega, Gula Icing, Kuning Telur, Susu Pekat Manis, Esen Vanila dan Pewarna kuning. Gaulkan dan sebatikan campuran bahan-bahan menggunakan spatula ataupun whisker. Anggaran 3 ke 5 minit.
  3. Apabila semua bahan telah sebati dan tidak berketul, boleh masukkan tepung yang diayak tadi, sedikit demi sedikit dan uli adunan menggunakan tangan. 
  4. Canai doh yang siap diuli tadi setebal 1/4 inci atau 6mm. Canailah antara dua plastik. Terap dengan acuan tart berbentuk bunga. 
  5. Susun ke dalam dulang pembakar yang telah dioles sedikit mentega. Jarakkan sedikit.
  6. Letakkan inti nenas yang telah dibentuk bebola atas setiap tart bunga.
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu. Suhu 170°C selama 15 ke 20 minit. Ikut oven masing-masing

0 Response to "Resepi Biskut Tart Bunga Matahari"

Post a Comment