Hari ini saya ingin kongsikan resepi Daging Masak Merah Ala kedai masakan Thai, semoga memberi manafaat pada semua. Selamat mencuba.
Bahan Utama:
- 500 Gram Daging Batang Pinang (Tenderloin)
- Pewarna Masakan *warna Merah
- Air untuk merebus
- 500gram Daging dipotong ketul besar-besar dan rebus dengan sedikit pewarna merah. Simpan sikit air rebusan daging untuk kuah. Bila daging empuk, hiris nipis dan goreng sekejap. Toskan. *simpan minyak yang digunakan untuk menggoreng daging
Bahan untuk menumis & Kuahnya:
- Minyak Masak
- 1 Biji Bawang Holland
- 2 Helai Daun Bawang atau Ketumbar
- 5-6 Tangkai Cili Api (diketuk)
- 3 Biji Bawang Putih (diketuk)
- 2 Sudu Besar Cili Kering (dikisar)
- 2 Sudu Besar Sos Tomato
- 2 Sudu Besar Sos Cili
- 2 Sudu Besar Sos Tiram
- 1 Sudu Besar Sos ikan
- Gula & Garam secukup rasa
- Sayur Kacang Panjang / Lobak Merah/ Kobis Bunga *Boleh masukkan jika mahu
- 2 Helai Daun Limau Purut
- 1 Sudu Kecil Tepung Jagung & Air *dibancuh untuk memekatkan kuah
Cara-cara untuk memasak
- Panaskan Kuali, gunakan kembali minyak masak yang digunakan menggoreng daging tadi.
- Masukkan Bawang Putih dan Cili Kering yang dikisar, Tumiskan sehingga Cili Kering garing
- Kemudian, Masukkan Cili Padi, Sos Tiram, Sos Cili, Sos Tomato dan Sos Ikan, kacau kesemua bahan seketika. Taburkan gula secukup rasa.
- Masukkan daging yang ditelah digoreng dan dihiris nipis tadi bersama sayur-sayuran* jika mahu dan Daun Limau Purut, Gaulkan sebati.
- Jiruskan sedikit air rebusan daging, dan bancuhan Air Tepung Jagung jika ingin berkuah lebih dan pekat.
- Taburkan bawang Holland dan Daun Bawang, Gaul sedikit lagi.
- Dan Siap.
- Boleh dihidangkan dengan Nasi Putih panas.
0 Response to "Resepi Daging Masak Merah "
Post a Comment