Resepi Kuih Dangai Warisan

Meh sini saya sharekan Resepi Kuih Dangai yang mudah ini, jika tiada acuan kuih dangai boleh guna acuan kuih kemboja atau acuan biasa. 
Sumber google




Bahan-bahannya adalah:
  1. 3 Cawan Kelapa Parut 
  2. 2 Cawan Tepung Pulut
  3. Garam ( secukup rasa)
  4. 3/4 Cawan Gula ( kemanisan mengikut cita rasa anda)

Langkah-langkahnya:
  1. Masukkan Kelapa Parut, Tepung Pulut dan Garam ke dalam mangkuk adunan
  2. Gaul hingga rata, pasti semua bahan tidak berketul-ketul
  3. Sementara itu, boleh panaskan loyang acuan 
  4. Setelah cukup panas, untuk lapisan nipis di atas masukkan adunan tanpa gula yang ke dalam loyang
  5. Lapisan kedua campurkan dengan sedikit gula
  6. Pastikan acuan penuh dan rata, tekan sedikit 
  7. Bakar dalam ketuhar  suhu 160 darjah celcius sehingga kekuningan ( lebih kurang 30-40minit)


0 Response to "Resepi Kuih Dangai Warisan"

Post a Comment