Meh sini saya sharekan Resepi Kuih Dangai yang mudah ini, jika tiada acuan kuih dangai boleh guna acuan kuih kemboja atau acuan biasa.
Sumber google |
Bahan-bahannya adalah:
- 3 Cawan Kelapa Parut
- 2 Cawan Tepung Pulut
- Garam ( secukup rasa)
- 3/4 Cawan Gula ( kemanisan mengikut cita rasa anda)
Langkah-langkahnya:
- Masukkan Kelapa Parut, Tepung Pulut dan Garam ke dalam mangkuk adunan
- Gaul hingga rata, pasti semua bahan tidak berketul-ketul
- Sementara itu, boleh panaskan loyang acuan
- Setelah cukup panas, untuk lapisan nipis di atas masukkan adunan tanpa gula yang ke dalam loyang
- Lapisan kedua campurkan dengan sedikit gula
- Pastikan acuan penuh dan rata, tekan sedikit
- Bakar dalam ketuhar suhu 160 darjah celcius sehingga kekuningan ( lebih kurang 30-40minit)
0 Response to "Resepi Kuih Dangai Warisan"
Post a Comment