Bahan-bahan Utama:
- Ikan Merah (Terpulang nak berapa ekor)
- 1 Kayu Manis
- 1 Bunga Lawang
- 1 Biji Tomato - Belah 4
- 1/2 Batang Lobak - Potong bulat (Boleh Tambah Jika Mahu)
- 1.5 Liter Air
- Garam (secukup rasa)
- Gula (secukup rasa)
- Minyak Masak
- Perencah Sup
Bahan untuk kisar:
- 2 Inci Halia
- 2 Ulas Bawang Merah
- 3 Ulas Bawang Putih
Bahan Hiasan:
- Daun Sup
- Daun Bawang
- Bawang Goreng
- Tumis bahan kisar, bunga lawang dan kayu manis sehingga wangi
- Selepas itu, masukkan bancuhan air perencah sup
- Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih
- Kemudian masukkan lobak dan masak sehingga lobak menjadi empuk
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan ikan satu persatu & tomato
- Biarkan sup mendidih sehingga ikan masak
- Siap dan sedia untuk dihidangkan
- Akhir untuk menambahkan kelazatan dan aroma sup, boleh tabur daun sup dan daun bawang serta bawang goreng
0 Response to "Resepi Sup Ikan Merah"
Post a Comment