Resepi Kuih Dorayaki Doraemon Lembut

Dorayaki ini bukan la sebenar nya rekaan untuk kartoon Doraemon sebenar nya. Dorayaki sebenar nya betul-betul wujud di Negara Jepun sebagai mereka punya kuih tradisi. Jom kita tengok bagaimana untuk buat kuih dorayaki ini.

Sumber Google
Bahan-bahan nya :

  1. 100 gram tepung kek @ tepung gandum
  2. Setengah sudu kecil sodiun bicarbonate
  3. 60 gram gula halus
  4. 2 sudu besar madu
  5. 2 biji telur gred A
  6. Setengah sudu besar minyak masak
  7. Setengah sudu kecil esen vanilla
  8. 1 setengah cawan inti kacang merah
  9. Suku cawan susu segar -  jika perlu

Cara-cara nya :

  1. Satu kan 100 gram tepung kek bersama setengah sudu kecil sodium becarbonate dan diayak
  2. Putar telur dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan madu, minyak dan esen vanila. Kacau hingga sebati
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau dgn spatula dengan kaedah kaup balik. Gaul hingga rata - Jika kelihatan pekat, tambah sedikit susu segar dan gaul hingga sebati
  4. Panaskan non-stick pan dengan api kecil. Masukkan adunan tadi sebanyak 1/4 cawan dan buat bulatan bersaiz 4 inci dengan belakang senduk. Masak hingga permukaan adunan nampak berbuih. Berhati-hati terbalikkan dan masak lagi sekejap. Buat hingga habis. Menghasilkan kurang lebih 20 keping
  5. Inti kacang merah tadi kalau pekat, tambah sedikit susu hingga sampai ke tahap boleh disapu, seperti jem. Kemudian ambil sekeping dorayaki dan sapu dengan inti kacang merah dan sandwichkan. Buat hingga siap 
  6. Boleh la hidangkan kepada Doraemon
  7. Siap
Selamat mencuba. 

0 Response to "Resepi Kuih Dorayaki Doraemon Lembut "

Post a Comment