- Bahan A :
- 2 Cawan Air
- 1 1/4 Cawan Gula Halus
- 1/2 Sudu Kecil Garam
- 2 Helai Daun Pandan
- Bahan B :
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Beras
- 1/4 Cawan Tepung Jagung
- 2 Cawan Santan Pekat
- 2 Cawan Air
- Bahan C :
- 1/2 Cawan Santan Pekat
- Bahan D :
- 2 Cawan Labu (yang dipotong kuib, direbus dan dilenyek / dikisar halus)
Cara-cara untuk menyediakan Adunan Santan & Labu
- Didihkan dan masak Bahan A sehingga Gula menjadi larut , kemudian sejukkan ia seketika.
- Dalam mangkuk / bekas yang lain, satukan kesemua Bahan B, Gaulkan rata dan masukkan Bahan A tadi ke dalam Bahan B
- Setelah sebati, tapiskan adunan dan bahagikan kepada 2 bekas
- Bekas yang pertama masukkan Bahan C - Santan (Putih)
- Bekas yang kedua masukkan Bahan D - Buah Labu (Kuning)
- Disebabkan kita nak bagi nampak lapisan, kita perlu bahagikan setiap bekas Adunan kepada 3 Bekas ( 3 bekas Santan - Putih) (3 Bekas Labu - Kuning) dalam resepi ini buat 3:2layer (3kuning 2putih)
Cara-cara untuk Mengukus dan membuat Lapisan
- Didihkan periuk kukusan
- Sapukan sedikit minyak masak dikeliling loyang acuan
- Masukkan Adunan Kuning (Labu) dan kukus selama 5-7 minit
- Lapis yang kedua, masukkan Adunan Putih (Santan) dan kukus selama 5-7minit juga
- Ulangi proses buat lapisan ini, sehingga habis
- Tetapi Lapisan yang terakhir hendaklah dikukus selama 20minit dan gunakan api yang sederhana
- Setelah masak, bolehlah keluarkan acuan dan sejukkan.
- Biarkan ia benar-benar sejuk, baru boleh dipotong.
Selamat memcuba 😊
Kredit Resepi / Gambar: Fatimah Hafizan via Facebook
0 Response to "Resepi Kuih Lapis Labu"
Post a Comment