Sumber Google |
- 240 gram tepung Hong Kong @ Tepung halus @ tepung waterlily @ tepung pau
- 1 sudu kecil "Double-Acting baking powder"
- 1 sudu kecil "instant yeast"
- Setengah sudu kecil garam
- 25 gram lemak sayur
- 100 ml air suam
- 30 gram gula halus
- Setengah sudu kecil cuka
- Inti :
- Kaya
- Kacang
- boleh buat inti karipap
- ETC
Cara-cara membuat nya :
- Satukan dahulu setengah sudu kecil cuka, 100ml air suam dan 30 gram gula halus. Kemudian kacau hingga sebati
- Dalam bekas yang lain, satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder. Kemudian gaul hingga rata
- Tuang bahan yang disatukan di "step 1" sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan "step 2" tadi sambil digaul hingga menjadi doh
- Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal - lebih kurang 15 minit
- Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda
- Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian dan bulat-bulatkan
- Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bulat-bulatkan kembali, letak atas kertas minyak yg telah dipotong dan sapu dengan sedikit lemak sayur. Buat hingga siap
- Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit
- Setelah 15 minit boleh lah diangkat dan dihidangkan panas
- Siap
Selamat mencuba ye. Senang je nak buat pau cina ni.
0 Response to "Resepi Kuih Pau Cina yang Gebu dan Lazat"
Post a Comment