Bahan-bahan yang diperlukan :
- Bahan Untuk Bebola Ayam :
- 500 gram daging ayam - bahagian dada
- 1 biji bawang besar - potong dadu kecil
- 2 inci halia - ditumbuk halus bersama bahan 4 &5
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk halus bersama bahan 3 &5
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus bersama bahan 3 &4
- 3/4 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil hirisan halus daun sup
- 4 sudu besar tepung jagung
- 1 putih telur
- 1 sudu kecil baking powder
- Bahan untuk sup bakso :
- 2 liter air
- 3 biji bawang putih - kisar halus bersama bahan 3 &4
- 2 inci halia - kisar halus bersama bahan 2 &4
- 4 ulas bawang merah kecil - kisar halus bersama bahan 2 &3
- 2 inci lengkuas - diketuk
- 3 ketul kiub stok daging lembu atau ayam
- 1 sudu besar ketumbar biji - ditumbuk halus dan dibungkus dengan kain muslin
- 1/2 sudu kecil jintan halus - ditumbuk halus dan dibungkus dengan kain muslin
- 1/2 sudu kecil jintan kasar - ditumbuk halus dan dibungkus dengan kain muslin
- 1 sudu besar lada hitam biji - ditumbuk halus dan dibungkus dengan kain muslin
- 1 batang kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 ke 4 sudu besar kicap cair
- Bahan-bahan selebih nya :
- Mee kuning
- Hirisan daun sup @ bawang
- Hirisan halus kobis
- Hirisan halus lobak merah
- Taugeh
- Bawang goreng
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
Cara-cara nya :
- Mula kita sediakan bebola ayam :
- Satukan semua bahan-bahan untuk bebola ayam dalam alat pengisar makanan dan kisar hingga semua sebati dan kenyal
- Buatkan bebola
- Rebus bebola tadi dalam 2 liter air mendidih selama 10 minit
- Angkat dan toskan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian
- Langkah seterusnya kita buat sup
- Dalam periuk, tuang 3 sudu besar minyak, dan tumis kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan bahan-bahan kisar hingga wangi
- Masukkan lengkuas titik dan tuang air dan juga air rebusan bebola tadi
- Masukkan kiub pati daging lembu @ ayam, dan rempah yang telah dibunjutkan
- Biar mendidih perlahan selama 20 ke 25 minit
- Masukkan kicap cair dan biar mendidih lagi
- Rasa kuah, jika ok boleh la padam kan api
- Langkah akhir :
- Dalam mangkuk, masukkan mee kuning sudah siap direbus lembut
- Tabur taugeh, kobis dan lobak merah
- Tuang sup atas mee bersama bebola daging ayam tadi
- Hias dengan hirisan daun sup @ bawang dan bawang goreng
- Letak setiap jenis sos sedikit-sedikit atas bakso tadi mengikut kemahuan masing
- Siap dan hidangkan la
*Tips - Kalau nak tambah pedas boleh tambah cili kicap (tumbuk 10 cili padi + 1 ulas bawang putih + 1/2 cawan kicap manis)
Langkah yang panjang. Tapi sangat berbaloi dengan hasil nya kerana rasa nya yang sangat sedap.
0 Response to "Resepi Mee Bakso & Bebola Ayam Lazat"
Post a Comment