Resepi Nasi Daun Lemuni


Ketika bercuti di Pulau Pinang baru-baru ini, saya berpeluang mencuba menikmati hidangan nasi lemuni yang dikatakan hanya boleh didapati di utara Malaysia sahaja. “Keistimewaan nasi lemuni ini bukan saja terletak pada nasinya semata-mata , daun lemuni ini dikatakan mengandungi pelbagai khasiat untuk tubuh badan seperti awet muda dan selalu dihidangkan kepada para ibu yang baru tamat berpantang selepas bersalin. Kepada mereka yang pencinta ulam-ulam dan herba. Mari kita cuba resepi ini. 


Nasi Lemuni

Bahan-bahan yang diperlukan:
  1. Pucuk daun lemuni 
  2. Jintan manis
  3. Jintan putih
  4. Biji Lada hitam
  5. Halia
  6. 3 ulas Bawang merah
  7. 3 ulas Bawang putih
  8. 3 cawan /pod Beras
  9. Air
  10. Santan
  11. Garam
Cara-cara untuk memasak Nasi Lemuni:
  1. Kisar daun lemuni dengan air. Tapis patinya dan buang hampas daun lemuni tersebut.
  2. Kisarkan semula air pati daun lemuni tadi bersama-sama santan, jintan manis, jintan putih, halia, halba, serbuk lada hitam, sedikit biji lada hitam  
  3. Basuh besar dan masukkan ke dalam periuk nasi
  4. Tuangkan bahan bahan yang dikisar ke dalam periuk nasi, kacau hingga sebati
  5. Jangan lupa tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Jika perlu, tambahkan juga air dan santan mengikut sukatan
  7. Dan siap, boleh hidangkan bersama telur rebus/ikan bilis/timun/sambal udang petai. Selamat menjamu selera. 

0 Response to "Resepi Nasi Daun Lemuni"

Post a Comment