Kuih Masalodey atau dikenali juga Masala Vadai merupakan sejenis makanan orang India selatan. Sudah menjadi kegemaran segenap rakyat Malaysia. Kuih Masalodey ini diperbuat dari kacang dal , hirisan cili, bawang merah, jintan putih, daun kari dan herba lain . Kuih masalodey ini amat sesuai disajikan pada waktu petang bersama teh tarik, dengan texturenya yang lembut, garing, pedas, berempah pasti layan beb. Tetapi jangan goreng terlalu lama, nanti keras. Okay, jika berminat boleh lah share resepi ini, untuk mencuba pada masa lapang.
Bahan-bahan yang digunakan:
- 500 gm Kacang Dal - direndam selama 2 jam
- 3 biji Bawang Besar - dihiris
- 2 biji Cili Padi - dihiris
- 6 helai Cili Kering - dipotong kecil
- 2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 sudu besar jintan manis
- 30 ml air pati ikan bilis
- Halia - ditumbuk lumat
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- Kisar Kacang dhal tanpa menggunakan air. Kemudian dimasukkan ke dalam mangkuk besar.
- Campurkan bawang besar, cili kering, cili padi, daun kari, jintan putih dan jintan manis, air pati ikan bilis, halia, garam dan gula secukup rasa.
- Gaul kesemua bahan sehingga menjadi doh.
- Kemudian uli adunan bulat-bulat dan tekan sedikit tetapi jangan terlalu leper, buat macam begedil
- Kemudian panaskan minyak yang banyak dalam kuali, goreng adunan tersebut. Apabila cukup garing dan warnanya perang, bolehlah diangkat dan ditoskan.
- Sedia untuk dinikmati dan lebih enak ketika masih panas.
0 Response to "Resepi Kuih Masalodey Garing"
Post a Comment