Resepi Air Asam Pembuka Selera

Kepada beginners beginners ( suami isteri yang baru mendirikan rumah tangga) mesti sibuk cari resepi resepi sambal pembuka selera seperti Sambal Belacan, Sambal Kelapa, Sambal Kuinin, Air Asam dan lain-lain lagi. 
Jadi hari ini saya kongsikan resepi cara membuat Air Asam, semoga dapat memberi manfaat kepada semua. Selamat membaca dan mencuba. 


Bahan dan langkah-langkah untuk menyediakan kuah air asam:-

Bahan (A) untuk dikisar (kasar)
  1. Cili Burung/ Cili Padi (ikut suka nak berapa banyak)
  2. Cili merah
  3. Belacan (sudah dibakar)
  4. Garam (secukup rasa)
  5. Gula (secukup rasa)
  6. Air Asam Jawa 
Bahan (B) untuk dihiris & dipotong dadu
  1. Bawang Besar
  2. Cili Padi / Cili Burung
  3. Cili Merah
  4. Tomato
  5. Limau kasturi
  6. Kerisik
Langkah-langkahnya:
  1. Kisar terlebih dahulu semua bahan (A)
  2. Tuangkan ke dalam mangkuk / bekas
  3. Gaulkan sebati bahan (B )bersama bahan (A)
  4. Sesuai untuk hidangan Ayam Bakar, Ikan Bakar, Ikan Kukus, Kerang Rebus, dan Ulam-ulaman
Kredit resepi ini kepada Amira Isnain




0 Response to "Resepi Air Asam Pembuka Selera"

Post a Comment