Kepada beginners beginners ( suami isteri yang baru mendirikan rumah tangga) mesti sibuk cari resepi resepi sambal pembuka selera seperti Sambal Belacan, Sambal Kelapa, Sambal Kuinin, Air Asam dan lain-lain lagi.
Jadi hari ini saya kongsikan resepi cara membuat Air Asam, semoga dapat memberi manfaat kepada semua. Selamat membaca dan mencuba.
Bahan dan langkah-langkah untuk menyediakan kuah air asam:-
Bahan (A) untuk dikisar (kasar)
- Cili Burung/ Cili Padi (ikut suka nak berapa banyak)
- Cili merah
- Belacan (sudah dibakar)
- Garam (secukup rasa)
- Gula (secukup rasa)
- Air Asam Jawa
Bahan (B) untuk dihiris & dipotong dadu
- Bawang Besar
- Cili Padi / Cili Burung
- Cili Merah
- Tomato
- Limau kasturi
- Kerisik
Langkah-langkahnya:
- Kisar terlebih dahulu semua bahan (A)
- Tuangkan ke dalam mangkuk / bekas
- Gaulkan sebati bahan (B )bersama bahan (A)
- Sesuai untuk hidangan Ayam Bakar, Ikan Bakar, Ikan Kukus, Kerang Rebus, dan Ulam-ulaman
0 Response to "Resepi Air Asam Pembuka Selera"
Post a Comment