goggle resepi |
Ramuan-ramuannya:
- 3 Cawan Beras Basmathi *dicuci, rendam 30min dan toskan
- 2/3 Cawan Kacang Dhal *direbus hingga empuk dan toskan
- 1 Biji Bawang Besar *dipotong dadu
- 1/2 Inci Halia *dipotong memanjang
- 31/2 Cawan Air
- 1/4 Cawan Susu Cair
- 3 Sudu Besar Minyak Sapi
- Bunga Lawang, Cengkih dan Buah Pelaga
- Serbuk kunyit
- Garam *secukup rasa
- Daun Pandan
- Bawang Goreng *untuk hiasan dan menambahkan aroma kesedapan
Cara-cara untuk menyediakannya :
- Panaskan Minyak sapi, Tumis Bunga Lawang, Cengkih dan Buah Pelaga berserta Daun Pandan.
- Setelah wangi, Masukkan Bawang dan Halia , tumis hingga naik bau dan keperang-perangan.
- Kemudian, masukkan Serbuk kunyit dan Beras Basmathi, Gaul sebati.
- Masukkan kacang dhal, Gaul sebati juga.
- Akhir sekali masukkan air dan susu cair serta garam secukup rasa.
- Tanak nasi hingga masak.
- Taburkan bawang goreng ketika menghidang.
- Sesuai dimakan bersama Gulai Dalca, Ayam Masak Rose, Kari Daging.
- Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Nasi Kacang Dhal "
Post a Comment