Hari ini saya nak kongsikan resepi Sambal Goreng Jawa. Kebiasaannya, Sambal Goreng Jawa ini amat popular di Johor, ia dimakan bersama-sama Nasi Ambeng. Kombinasi Ubi Kentang, Suhun, Daging, amat sesuai dijadikan lauk. Jom kita mulakan.
Bahan-bahan:
Sumber dari Google |
Bahan-bahan:
Bahan A
Bawang Merah *dihiris
Bawang Putih *dihiris
Cili Merah dan Hijau *dihiris
Halia*dihiris
Bahan B
Ubi Kentang *dipotong panjang
Tempe *dipotong petak kecil
Suhun
Daging *direbus dan dihiris
Petai *dikopek
Kacang Buncis atau Kacang Panjang
Kacang Buncis atau Kacang Panjang
Ikan Bilis *digoreng
Bahan C
Air asam jawa
Gula *secukup rasa
Garam *secukup rasa
Kicap
Cara caranya:
- Ubi kentang, Tempe , Ikan Bilis dan Suhun digoreng dulu dan diasingkan.
- Panaskan minyak, tumis Bahan A.
- Bila dah layu Bahan A, masukkan Bahan B satu persatu. Biasanya suhun itu dimasukkan akhir sekali.
- Kacau semua bahan bagi sebati, sambil tu masukkan Bahan C secukup rasa satu persatu.
- Sudah Siap, Boleh makan . Kebiasaannya Sambal Jawa ini dimakan bersama Nasi Ambeng.
0 Response to "Resepi Sambal Goreng Jawa"
Post a Comment