Mari kita cuba lihat resepi untuk buat swiss roll ini, senang sahaja untuk memikat selera anak-anak, pasti mereka menyukainya, bila sudah mahir boleh buat bisnes Kek gulung kan..hahaha..
Bahan-Bahan untuk membuat Kek
- 6 Biji Telur
- 125 Gram Mentega
- 70 Gram Tepung Gandum *diayak
- 10 Gram Tepung Jagung *diayak
- 10Gram Susu Tepung*diayak
- 1 Sudu Besar Ovellete
- 90 Gram Gula Kastor
- 1 Sudu Kecil pewarna dan paste pandan (daun pandan kisar)
Bahan-bahan untuk membuat Krim/ Filing
- 100 Gram Krim Putar
- 2 Sudu Kecil Gula Ising
- *Boleh juga guna Jem/ Kaya/ Chocolate Syrup
Cara-cara Membuat:
- Panaskan Ketuhar oven pada suhu 180’c.
- Masukkan ke dalam mixer Telur, Gula Kastor, Ovellete, Pewarna Pandan Paste bersama Tepung Gandun, Tepung Jagung dan Susu Tepung yang telah diayak
- Pukulkan sehingga adunan benar-benar kembang. Ia mengambil masa 10-15 minit
- Seterusnya cairkan Mentega di dalam kuali dan padamkan api.
- Selepas itu, masukkan Mentega cair sikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati
- Sapukan Mentega pada loyang dan alaskan dengan Kertas Minyak.
- Tuang adunan ke dalam loyang, dan bakar pada suhu 180’c selama 20 minit. Apabila kek telah masak, keluarkan dari Loyang dan tanggalkan kertas minyak yang dialas tadi.
- Untuk krim, pukul krim putar bersama gula ising hingga kental (fluffy)
- Kemudian boleh la terus sapu krim , filing pada kek dan gulung kan ia dengan kemas ketika kek masih panas.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam dan potong sebelum dihidangkan.
0 Response to "Resepi Kek Gulung Swiss Pandan Berkrim "
Post a Comment