Mari kita intai Resepi kombinasi sayuran berkhasiat yang senang gila nak sediakan. Ia dinikmati bersama kuah kacang menjadikan sayur pecal antara hidangan tradisi yang menambat hati dan membuka selera .
Bahan-bahan Utama untuk menyediakan Pecal
- 200 Gram Kacang
- 3 Ulas Bawang Merah
- 2 Ulas Bawang Putih
- 3 Biji Cili Padi
- 5 Tangkai Cili Kering *direndam sehingga lembut dan dikisar
- 1 Helai Daun Limau Purut
- 1 kiub Stok Ikan Bilis Maggi
- 1 Sudu Kecil Pes Asam Jawa
- 100 ml Air
- 1 Ketul Besar Gula Melaka
- Minyak Masak
Sayur-sayuran:
150 Gram Sayur Tauge, dicelur
300 Gram Sayur Kangkung, dicelur
100 Gram Kacang Panjang, dicelur
150 Gram Sayur Kobis, dicelur
3 Keping Tauhu, digoreng garing
2 Keping Tempe, digoreng garing
Cara-cara untuk menyediakannya
- Goreng Kacang diikuti dengan Tauhu dan Tempe hingga garing dan toskan.
- Masukkan ia ke dalam lesung batu dan tumbuk *tidak terlalu halus dan Asingkan ke dalam bekas yang lain - Boleh juga menggunakan alat pengisar.
- Sementara itu, bancuhkan Air pes Asam Jawa dan celurkan sayur-sayuran.
- Kemudian, tumbuk atau kisar kesemua bahan-bahan seperti Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Padi, Cili Kering, Daun Limau Purut, Stok Ikan Bilis, Air Asam Jawa dan Gula Melaka.
- Setelah, kesemua adunan sebati, masukkan dan tuang ke dalam bekas kacang yang dikisar tadi, Gaul dengan sebati.
- Susun sayur-sayuran , Tauhu dan Tempe di atas pinggan, tuangkan kuah kacang sebelum dihidangkan.
- Gaul hingga rata, siap untuk dinikmati
0 Response to "Resepi Sayur Pecal yang Ringkas "
Post a Comment