Resepi Sayur Pecal yang Ringkas


Mari kita intai Resepi kombinasi sayuran berkhasiat yang senang gila nak sediakan. Ia dinikmati bersama kuah kacang menjadikan sayur pecal antara hidangan tradisi yang menambat hati dan membuka selera . 


Bahan-bahan Utama untuk menyediakan Pecal 
  • 200 Gram Kacang 
  • 3 Ulas Bawang  Merah 
  • 2 Ulas Bawang Putih
  • 3 Biji Cili Padi
  • 5 Tangkai Cili Kering  *direndam sehingga lembut dan dikisar
  • 1 Helai Daun Limau Purut
  • 1 kiub Stok Ikan Bilis Maggi 
  • 1 Sudu Kecil Pes Asam Jawa
  • 100 ml Air
  • 1 Ketul Besar Gula Melaka
  • Minyak Masak

Sayur-sayuran:
150 Gram Sayur Tauge, dicelur
300 Gram Sayur Kangkung, dicelur
100 Gram Kacang Panjang, dicelur
150 Gram Sayur Kobis, dicelur
3 Keping Tauhu, digoreng garing
2 Keping Tempe, digoreng garing

Cara-cara untuk menyediakannya

  1. Goreng Kacang diikuti dengan Tauhu dan Tempe hingga garing dan toskan.
  2. Masukkan ia ke dalam lesung batu dan tumbuk *tidak terlalu halus dan Asingkan ke dalam bekas yang lain - Boleh juga menggunakan alat pengisar.
  3. Sementara itu, bancuhkan Air pes Asam Jawa dan celurkan sayur-sayuran.
  4. Kemudian, tumbuk atau kisar kesemua bahan-bahan seperti Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Padi, Cili Kering, Daun Limau Purut, Stok Ikan Bilis, Air Asam Jawa dan Gula Melaka. 
  5. Setelah, kesemua adunan sebati, masukkan dan tuang ke dalam bekas kacang yang dikisar tadi, Gaul dengan sebati.
  6. Susun sayur-sayuran , Tauhu dan Tempe di atas pinggan, tuangkan kuah kacang sebelum dihidangkan. 
  7. Gaul hingga rata, siap untuk dinikmati







0 Response to "Resepi Sayur Pecal yang Ringkas "

Post a Comment