Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua, Saya nak tanya korang suka makan serunding tak?
Sedap kan? Lagi-lagi makan bersama nasi impit atau pulut kuning, Tahu makan saja, jom kita intai cara-cara dan ramuan-ramuan untuk membuat serunding daging. Mana tahu, bila ada masa yang sesuai , kita boleh cuba buat sendiri resepi ini.
Sumber dari google |
Bahan A :
- 500 gram Daging Lembu *batang pinang
- 2 Sudu Besar Serbuk Ketumbar
- 2 Sudu Kecil Serbuk Jintan Manis
- 15 Tangkai Cili Kering *dikisar
- 2 Helai Daun Kunyit dihiris halus-halus
- 2 Keping Asam Gelugur
- Kerisik
- Santan * 1 biji kelapa
- Minyak Masak
- Garam dan Gula secukup rasa
Bahan B *dikisar
- 10 Biji Bawang Merah
- 7 Ulas Bawang Putih
- 1 Inci Halia
- 1 Inci Lengkuas
- 5-7 Batang Serai
Cara-cara untuk memasak serunding :
- Rebus daging Lembu sehingga empuk, lebih kurang 2-3 jam jangan biarkan ia terlalu kering.
- Setelah empuk, biarkan ia sejuk seketika. Kemudian siat daging halus-halus menggunakan pin.
- Selepas itu, panaskan sedikit minyak di dalam kuali
- Tumis bahan B yang dikisar bersama Serbuk Jintan Manis dan Serbuk Ketumbar sehingga pecah minyak.
- Selepas pecah minyak, masukkan Santan dan Daging yang disiat tadi.
- Gaul dan kacau di atas api perlahan sehingga sama rata.
- Apabila kuah sudah agak pekat, masukkan Kerisik, Gula dan Garam secukup rasa. Gaul hingga sebati sehingga kering.
- Angkat dan sedia dihidangkan bersama pulut kuning, roti, lemang, nasi impit atau nasi.
- Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Serunding Daging Batang Pinang Opah"
Post a Comment