Bahan-bahan Utama :
- 1 Kilogram Siput Sedut
- Air
- 5 Cawan Santan Segar - secukupnya
- 3 Batang Serai - dititik
- 1-2 Keping Asam Gelugur
- Garam dan Gula
- Lengkuas
- Seikat Daun Pucuk Ubi
- Sehelai Daun Kunyit - direcik halus
Bahan-bahan untuk dikisar/ditumbuk
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- 10 Biji Cili Padi* bergantung tahap kepedasan individu
- 2 Biji Cili Hijau
- 2 Inci Kunyit
Cara-cara untuk memasak:
- Pertama, Basuh dan Bersihkan Siput Sedut
- Kemudian potong hujung runcing tajam Siput Sedut
- Bersihkan lagi Siput, kemudian Toskan ,biarkan ia seketika
- Panaskan Periuk dan masukkan semua bahan-bahan yang dikisar ,Serai dan Santan
- Masakkan kuah, Apabila ia mula mendidih. Boleh masukkan Siput Sedut,Asam Gelugur serta Pucuk Ubi , hirisan daun kunyit
- Jangan lupa taburkan Garam & Gula secukup rasa.
0 Response to "Resepi Siput Sedut Pucuk Ubi"
Post a Comment