Solok lada -sumber dr ggle |
Nasi Kerabu bersama solok lada - Sumber google |
Yongtaufoo - Sumber dari instagram :makansedap |
Bahan Ramuannya ialah :
- 10 - 15 Cili Hijau atau Cili Merah *Size Besar
- 5 ekor Ikan Selayang
- 2 Biji Bawang merah
- 1 Biji Bawang Putih
- 1inci Halia
- 1 Biji Telur Ayam
- Kelapa Parut *muda
- Santan
- Garam *secukup rasa
- Gula *secukup rasa
Cara-cara membuat :
- Siangkan Ikan Selayang hingga bersih, kemudian rebus seketika
- Sementara itu, bolehlah bersihkan Cili Hijau dengan membuang biji nya sekali
- Setelah selesai rebus, sejukkan ikan dan tos. Ambil isi ikan sahaja tanpa tulang & sirip dan kulit
- Tumbuk lumat Isi ikan, Bawang merah, Bawang putih dan Halia dengan menggunakan lesung batu
- Gaulkan bahan yang ditumbuk bersama Kelapa Parut dan Telur
- Taburkan Gula dan Garam secukup rasa
- Setelah cukup rasa, penuhkan dan isikan kelongsong Cili Hijau yang dibelah separa dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
- Akhir sekali, susunkan Cili yang penuh dengan isi ikan tadi, di dalam bekas penggukus serta jangan untuk siramkan air santan keatas Solok Lada itu.
- *Solok Lada ini boleh dimasak menggunakan dua kaedah,iaitu kukus atau rebus.
- Anggaran masa untuk memasak ialah 10-15minit (Kukus) dan 5-10minit( Rebus)
- Selesai dan sedia untuk dimakan bersama Nasi Kerabu, Yongtaufu, Nasi Dagang, dan Nasi Putih.
0 Response to "Resepi Solok Lada Berjuntai"
Post a Comment