Bahan-bahannya adalah
Untuk Ayam
- 500 Gram Isi Ayam *dibuang tulang dan dipotong kecil
- 1 Biji Putih Telur *dipukul sederhana
- 1 Sudu Besar Sos Tiram
- ½ Cawan Tepung Beras
- 1 Sudu kecil Maggi Cukup Rasa
- Secukup Minyak Masak *untuk menggoreng
Untuk sos telur masin
- 1 Sudu Besar Mentega tanpa garam (unsalted butter)
- 1 Sudu Besar Minyak Masak
- 3 Ulas Bawang Putih *dicincang
- Segenggam Daun Kari
- 2 Biji Telur Masin *ambil yang kuning sahaja dan direbus serta dilenyek
- 5-8 Biji Cili Padi *ditumbuk
- ½ Cawan Susu Sejat
- 1 Sudu kecil Maggi Cukup Rasa
- 2 Sudu kecil Gula
- ¼ Sudu kecil Tepung Jagung, dicampur dengan 1 Sudu besar Air sebagai pemekat
Untuk hiasan
- 2-3 Tangkai Cili Padi *dicincang
- 3-4 Tangkai Daun Kari *digoreng
Cara-cara Memasak
- Pukul Telur Putih bersama Sos Tiram dan perap potongan Ayam selama 1 jam.
- Gaulkan Tepung Beras dan Maggi Cukup Rasa di dalam mangkuk sederhana, golekkan Ayam di dalam Tepung dan angkat ke dalam piring lain.
- Panaskan kuali, goreng Ayam sedikit demi sedikit sehingga garing dan kuning keemasan. Toskan minyak dan biarkan seketika.
- Panaskan Mentega dan Minyak masak di dalam kuali, masukkan Bawang Putih dan Daun Kari – goreng sehingga garing. Masukkan Telur Masin(Kuning), Cili Padi dan masak sehingga ia meruap.
- Perlahankan api dan tambah Susu Sejat, Maggi Cukup Rasa dan Gula. Reneh seketika sehingga kuah memekat. Masukkan ayam dan Gaul sehingga kuah menyaluti semua bahagian ayam.
- Taburkan Daun Kari serta Cili Padi yang digoreng dan Sedia untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Ayam Goreng Telur Masin "
Post a Comment