Resepi Kerabu Bihun

Mesti rasa pelik, tapi ada. Mari kita baca dan amati resepi Kerabu Bihun sebelum kita mula untuk memasak. Selamat Mencuba. 



Bahan Bahan untuk membuat Kerabu Bihun

  • Bihun - dicelur 
  • Udang kering - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk 
  • Taufu - dipotong dadu kecil dan digoreng garing
  • Bunga kantan 
  • Cili merah 
  • Bawang merah
  • Daun ketumbar 
  • Daun pudina
  • Timun - dibuang isi tengah dan diparut 
  • Pes tomyam 
  • Kicap Ikan Atau Sotong
  • Garam jika perlu
  • Limau kasturi

Cara cara untuk membuat Kerabu Bihun

  1. Bawang Merah dimayang halus, Bunga kantan juga dihiris halus.
  2. Ketepikan. Masukkan Pes Tomyam ke dalam bekas yang agak besar, 
  3. Kemudian masukkan Bawang Merah, Bunga Kantan, Timun yang telah diparut, Cili Merah yang telah dihiris nipis dan Udang Kering yang telah ditumbuk tadi ke dalam mangkuk. 
  4. Gaul rata kemudian masukkan Bihun yang telah dicelur tadi. 
  5. Serta masukkan toufu yang didadukan dan digoreng tadi
  6. Gaul dan masukkan Kicap Sotong atau Ikan, perahkan Limau Kasturi. 
  7. Gaul biar sekata. Akhir sekali masukkan Daun Ketumbar dan Pudina sebagai hiasan. 
  8. Sedap juga kalau dimakan begitu saja.
  9. Kalau suka pedas boleh tambahkan hirisan cili padi.



0 Response to "Resepi Kerabu Bihun"

Post a Comment