Bahan Bahan untuk membuat Kerabu Bihun
- Bihun - dicelur
- Udang kering - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
- Taufu - dipotong dadu kecil dan digoreng garing
- Bunga kantan
- Cili merah
- Bawang merah
- Daun ketumbar
- Daun pudina
- Timun - dibuang isi tengah dan diparut
- Pes tomyam
- Kicap Ikan Atau Sotong
- Garam jika perlu
- Limau kasturi
Cara cara untuk membuat Kerabu Bihun
- Bawang Merah dimayang halus, Bunga kantan juga dihiris halus.
- Ketepikan. Masukkan Pes Tomyam ke dalam bekas yang agak besar,
- Kemudian masukkan Bawang Merah, Bunga Kantan, Timun yang telah diparut, Cili Merah yang telah dihiris nipis dan Udang Kering yang telah ditumbuk tadi ke dalam mangkuk.
- Gaul rata kemudian masukkan Bihun yang telah dicelur tadi.
- Serta masukkan toufu yang didadukan dan digoreng tadi
- Gaul dan masukkan Kicap Sotong atau Ikan, perahkan Limau Kasturi.
- Gaul biar sekata. Akhir sekali masukkan Daun Ketumbar dan Pudina sebagai hiasan.
- Sedap juga kalau dimakan begitu saja.
- Kalau suka pedas boleh tambahkan hirisan cili padi.
0 Response to "Resepi Kerabu Bihun"
Post a Comment