Resepi Tepek Pisang Opah

Tak Lekang dek Panas , Tak lapuk dek hujan . Resepi Orang dulu-dulu power sampai sekarang masih menjadi kegemaran ramai khususnya dikala waktu sarapan mahupun waktu minum petang. Jom kita buat petang ini.  




Bahan-bahan diperlukan:

  • Pisang yang sudah masak
  • Kelapa Parut
  • Gula *secukupnya 
  • Garam *secukupnya
  • Daun Pisang yang disapu dengan sedikit minyak masak

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Lenyekkan Pisang yang telah dikupas.
  2. Tambah sedikit Gula dan Garam secukup rasa
  3. Ambil 1 Sudu adunan Pisang yang dilenyek dan letak kan atas Daun Pisang dalam keadaan leper.
  4. Letak Kelapa Parut dan lipat daun pisang tersebut
  5. Bakar dalam Kuali yang leper dengan api yang sederhana. 
  6. Sedia untuk dihidangkan bersama Teh Panas. 
  7. Selamat menepek. 

0 Response to "Resepi Tepek Pisang Opah"

Post a Comment