Resepi Membuat Jeruk Mentimun


Cara-cara untuk buat jeruk timun seperti dibawah, 



Timun direndam air garam


Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 Botol Cuka Makanan 
  • Cuka Anggur atau Cuka Kurma
  • Garam
  • Timun
  • Bawang putih
  • Botol Jar Kaca *untuk simpan jeruk

Cara-cara untuk membuat Jeruk Timun

  1. Rendam Timun dalam Air Garam semalaman. Ini adalah supaya Timun tidak bergetah dan kekal rangup 
  2. Lepas semalaman didalam Air Garam, keluarkan dan bilas dengan air biasa.
  3. Masukkan Timun ( nak potong pun boleh) dalam botol kaca sampai penuh.
  4. Penuhkan botol tersebut dengan 3/4 Cuka Makan, 1/4 Cuka Anggur atau Cuka Kurma, beberapa cubit garam. Pastikan timun-timun tu tenggelam dalam cuka.
  5. Masukkan juga Bawang Putih yang telah dikupas.
  6. Lepas tiga atau empat hari, boleh cuba. Jika dah elok jeruknya, keluarkan separuh cuka tu dan gantikan dengan air mineral/masak. Ni supaya boleh simpan lama sikit. Sejukkan dan letak dalam peti ais jika mahu.
  7. Jeruk timun ni selalu diletakkan didalam burger / Sandwich. Atau boleh juga potong kecil-kecil dan campur dalam salad sebagai snek.

0 Response to "Resepi Membuat Jeruk Mentimun"

Post a Comment