Bahan Utama ( Bersihkan kerang)
- 1 kilogram Kerang Dara
- Air
- 5 sudu Garam
- 1 sudu kecil Tepung Jagung
- Sedikit Ais Batu / Kuib Ais
Bahan untuk membuat kuah sup
- Air *secukupnya sesuai selera
- 2 Batang Serai
- 4 Biji bawang putih*dihiris kasar
- 2 ulas Bawang Merah *dihiris kasar
- 2 inci Halia
- Irisan Daun bawang *bahagian batang
- Daun sedleri
- Garam
- Maggi Cukuprasa
- Tomato (hanya untuk pemanis)
Cara-caranya adalah
- Bersihkan kerang di air mengalir sampai bersih, digosok dengan berus gigi lebih bagus sampai Kerang benar-benar bersih dan tidak berpasir.
- Rendam kerang dengan air yang sudah direndam dengan Ais batu, garam, tepung jagung dan diramas-ramas kembali sehingga bersih dan cuci diair mengalir lagi
- Rebus kerang sampai mendidih dan buang air rebusan pertamanya.
- Rebus kembali kerang (air agak banyak kerana mahu kuahnya enak) setelah mula mendidih masukkan bawang putih dan bawang merah dan Serai
- Kemudian masukkan daun bawang, garam dan Maggi Cukuprasa
- Akhir sekali, masukkan daun seledri dan ketika disajikan tambahkan tomato. Sesuai disajikan bersama dengan sambal kicap/sos Thai/ Sambal Belacan
0 Response to "Resepi Sup Kerang Dara yang Segar"
Post a Comment