Resepi Daging Masak Hitam


Resepi Daging Masak Hitam yang mudah dan sedap. Cara bahan-bahan kisar yang digoreng tanpa minyak kemudian baru dikisar dapat membangkitkan rasa dan aroma kuah daging. Itulah cara istimewa resepi Daging Hitam ini. Sesuai dimakan bersama Nasi Putih atau Nasi berminyak seperti Nasi Tomato, Nasi Briyani atau yang serupa.


Bahan-bahan :
  • 600-800gram Daging (dipotong nipis)
  • 1/2 cawan Air Asam Jawa
  • Sedikit Gula
  • Sedikit Garam jika perlu
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 3 kuntum Bunga Lawang
  • Daun Kari 
Bahan untuk Perapan Daging: *Perap daging selama 30 minit
  • 6-7 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
Bahan-bahan untuk dikisar halus:
(*semua bahan-bahan dibawah ini perlu di goreng dahulu tanpa minyak sehingga layu sebelum dikisar)
  • Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)
  • 12-15 biji Bawang Merah
  • 5-7 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
Cara-cara Penyediaan:
  1. Daging tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30 minit dengan bahan perapan daging.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.
  4. Kacau sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air.
  5. Masakkan sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan sedikit gula. Garam boleh ditambah secukup rasa.

0 Response to "Resepi Daging Masak Hitam "

Post a Comment