Bahan-bahan nya :
- Setengah kg ketam- belah dua dan bersihkan
- 1.5 liter air
- 1 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- Serbuk lada hitam
- Garam
- 2 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
- 1 biji telur
- 40 gram suhun
- Daun bawang
- Bersihkan ketam dan rebus dengan air sehingga masak
- Keluarkan isi ketam dan simpan air rebusan tadi
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning. Kemudian masukkan air rebusan ketam tadi. Bila menggelegak, masukkan isi ketam. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam
- Masukkan suhun. Kemudian diikuti dengan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak
- Kemudian pecahkan telur dan kacau secepat mungking - untuk mendapat hasil telur hancur
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Sup Ketam yang Ringkas dan Lazat"
Post a Comment