Resepi Sup Ketam yang Ringkas dan Lazat

Sudah sangat biasa kalau kita tengok sup ketam je mesti di isi se-ekor ketam terus kedalam nya kan. Jom kita cuba buat sup ketam yang penuh dengan rasa ketam ini lebih mudah daripada biasa.


Bahan-bahan nya :

  1. Setengah kg ketam- belah dua dan bersihkan
  2. 1.5 liter air
  3. 1 ulas bawang besar
  4. 3 ulas bawang putih
  5. Serbuk lada hitam
  6. Garam
  7. 2 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
  8. 1 biji telur
  9. 40 gram suhun
  10. Daun bawang 
Cara-cara nya :

  1. Bersihkan ketam dan rebus dengan air sehingga masak
  2. Keluarkan isi ketam dan simpan air rebusan tadi
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning. Kemudian masukkan air rebusan ketam tadi. Bila menggelegak, masukkan isi ketam. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam
  4. Masukkan suhun. Kemudian diikuti dengan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak
  5. Kemudian pecahkan telur dan kacau secepat mungking - untuk mendapat hasil telur hancur
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi Sup Ketam yang Ringkas dan Lazat"

Post a Comment