Bahan A :
- 15 ekor Ikan Puyu (digoreng)
- 2 biji Timun - dibuang biji, potong memanjang
- 1 batang Lobak Merah - buang kulit, potong kecil memanjang
- 2 sudu besar Rempah Kari Daging
- 5 tangkai Cili Hijau
- 4 sudu besar Minyak Masak
- 5 tangkai Cili Kering
- 1 sudu besar Udang Kering
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 ulas Bawang Merah
- 2 sudu besar Kerisik
- 1 sudu besar Garam
- 3 sudu besar Gula
- 1 sudu besar Biji Sawi
- 2 sudu besar Cuka atau Air Asam Jawa
- 1 cawan Air
- Bunga Lawang
- Bunga Cengkih
- Kulit kayu manis
Cara - cara untuk menyediakannya :
- Goreng Ikan Puyu, jangan terlalu garing. Angkat dan tos minyaknya.
- Rendam Timun & Lobak Merah bersama air kapur serta garam. Kemudian cuci hingga bersih.
- Perap seketika Timun dan Lobak Merah tadi dengan Garam & Gula. Kemudian toskan.
- Tumis kesemua bahan B hingga pecah minyak.
- Masukkan Rempah Kari Daging dan gaul rata.
- Masukkan kesemua bahan C, dan kacau sehingga pekat.
- Kemudian, masukkan Timun dan Lobak Merah dan Cili Hijau. Gaul hingga Timun serta Lobak Merah mesra dan sebati dengan Rempah.
- Akhir sekali, masukkan ikan puyu yang telah digoreng pada awal tadi.
- Siap dan sesuai dihidangkan bersama nasi putih
0 Response to "Resepi Acar Rempah Ikan Puyu "
Post a Comment