Resepi Acar Rempah Ikan Puyu


Bahan A :
  • 15 ekor Ikan Puyu (digoreng)
  • 2 biji Timun - dibuang biji, potong memanjang
  • 1 batang Lobak Merah - buang kulit, potong kecil memanjang 
  • 2 sudu besar Rempah Kari Daging
  • 5 tangkai Cili Hijau
  • 4 sudu besar Minyak Masak
Bahan B untuk dikisar :
  • 5 tangkai Cili Kering
  • 1 sudu besar Udang Kering
  • 1 ulas Bawang Putih
  • 1 ulas Bawang Merah
Bahan C :
  • 2 sudu besar Kerisik
  • 1 sudu besar Garam
  • 3 sudu besar Gula
  • 1 sudu besar Biji Sawi
  • 2 sudu besar Cuka atau Air Asam Jawa
  • 1 cawan Air
  • Bunga Lawang
  • Bunga Cengkih 
  • Kulit kayu manis

Cara - cara untuk menyediakannya : 

  1. Goreng Ikan Puyu,  jangan terlalu garing. Angkat dan tos minyaknya. 
  2. Rendam Timun & Lobak Merah bersama air kapur serta garam. Kemudian cuci hingga bersih.
  3. Perap seketika Timun dan Lobak Merah tadi dengan Garam & Gula. Kemudian toskan.
  4. Tumis kesemua bahan B hingga pecah minyak.
  5. Masukkan Rempah Kari Daging dan gaul rata.
  6. Masukkan kesemua bahan C, dan kacau sehingga pekat.
  7. Kemudian, masukkan Timun dan Lobak Merah dan Cili Hijau. Gaul hingga Timun serta Lobak Merah mesra dan sebati dengan Rempah. 
  8. Akhir sekali,  masukkan ikan puyu yang telah digoreng pada awal tadi.
  9. Siap dan sesuai dihidangkan bersama nasi putih 

0 Response to "Resepi Acar Rempah Ikan Puyu "

Post a Comment