Bahan-bahannya adalah
- 1 ekor Ikan Senangin * saiz sederhana disiang dan potong
- 1 kg Santan Pekat
- 2 biji Tomato *belah empat( wedges)
- 1 sudu besar Cili Kering *sudah dikisar
- 1 tangkai Cili merah *dibelah dua
- 1 tangkai Cili Hijau *dibelah dua
- 3 sudu besar Rempah Kari Ikan +1 cawan air *dibancuh hingga sebati
- 1/2 cawan Jus Asam Jawa
- Air secukupnya
- Sedikit garam dan gula secukupnya
- 4 biji Bawang Merah - dihiris / ditumbuk halus
- 2 ulas Bawang Putih - dihiris / ditumbuk
- 1 inci Halia - dihiris / ditumbuk
- 2 pelepah Daun Kari - dilurut
- 1 sudu kecil Halba Campur
Cara-cara menyediakannya :
- Panaskan Minyak dalam periuk, Masuk Bahan Tumis dan tumis hingga harum dan bawang layu.
- Tambah Cili Kering yang dikisar dan tumis hingga cili menjadi garing. Masukkan bancuhan Rempah Kari Ikan, dan tumis hingga pecah minyak.
- Tuang air secukupnya, kacau rata dan biar mendidih.
- Selepas itu, Masukkan Ikan dan Jus Asam Jawa, kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Tips : Ikan yang telah dibersihkan diperap dengan garam dan jus limau kasturi selama 10 minit,untuk hilangkan bau hanyir.
- Akhir sekali masukkan Santan, Tomato, Cili merah, Cili hijau dan kacau perlahan. Biar masak sekejap. Tutup api dan angkat.
- Siap dan bolehlah dihidangkan
0 Response to "Resepi Kari Ikan Senangin"
Post a Comment