Bahan-bahan : (Utama)
- Ikan pari - dikerat kepada potong kecil
Bahan-bahan : (Dikisar)
- 2 Biji Buah Keras
- 3 biji Bawang Putih
- 2 biji Bawang merah
- 1 batang Serai
- 6 batang Cili kering
Bahan-bahan : (Lain-lain)
- Hirisan daun limau purut
- Air Jus perahan limau nipis
- Garam
- Gula
- Serbuk Maggi CukupRasa
- Daun pisang
- Bendi
Sumber : Google sayahappyselalu |
Cara-cara untuk menyediakannya :
- Kisar Buah keras, Bawang Putih, Bawang Merah, Serai & Cili Kering. Tambahkan sedikit Air.
- Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga pecah minyak & naik bau wangi. Letakkan Hirisan Daun Limau Purut dan air perahan jus Limau Nipis. Perasakan tumisan tersebut dengan serbuk Maggi CukupRasa, Garam dan Gula.
- Basuh ikan pari dan letakkan di atas aluminium foil serta di lapikkan dengan sehelai daun pisang
- Curah bahan-bahan yang dikisar tadi. Wrap dan biar longgar bungkusan. Letakkan sayur bendi beberapa hiris. Tepi-tepi tu lipat supaya tertutup rapat. Masak atas frying pan di atas api kecil. Biarkan sampai masak.
- Apabila Aluminium foil menggelembung (Anggaran 2–3 minit). boleh angkatlah ikan tu.
Tips : Kebaikan menggunakan aluminium foil ialah kulit ikan pari tak keras macam kite bakar di dapur arang dan isi ikan pun tak kering.
0 Response to "Resepi Ikan Pari Bakar Ala Portugis"
Post a Comment