Alahai, Cantik sangat kuih ini, rasa pun sedap manis dan berlemak pula di luar. Sedap sangat.
Bahan A: ( Doh Buah Melaka)
- 1 1/2 cawan Tepung Pulut
- Air *secukupnya
- Sedikit Pewarna hijau
- Campurkan bahan diatas, Gentelkan dan bulatkan hingga menjadi seperti doh buah melaka atau koci
Bahan B : (Membuat Inti Kelapa)
- 1/2 biji Kelapa Parut
- 1 cawan Gula Merah
- 2 sudu besar Gula Pasir
- 2 helai Daun Pandan
Cara-cara untuk buat Inti Kelapa
- Campurkan kesemua bahan dan masak & kacau sehingga sebati.
- Sejukkan seketika, sebelum dimasukkan kedalam doh buah melaka.
Bahan C: ( Bancuhan Santan)
- 2 cawan Santan Pekat
- 1/2 cawan Tepung Beras
- 2 sudu besar Tepung Jagung
- 2 sudu besar Tepung Gandum
- 1/2 sudu kecil Garam
Cara-cara untuk buat Bancuhan Santan
- Satukan kesemua bahan diatas,
- Didihakan atas api dan kacau sehingga naik wap sahaja (jangan pekat) untuk memudahkan proses menuang ke dalam acuan nanti. Guna api perlahan
Cara-cara menyediakan Kuih Zamrud
- Sediakan bekas acuan cawan lompang *disapu minyak masak sedikit
- Masukkan Doh Kuih Buah Melaka yand sudah dimasukkan Inti Kelapa, ke dalam bekas acuan cawan lompang, letakkan ia ditengah-tengah bekas acuan.
- Kemudian, barulah boleh dituangkan bancuhan santan tadi. Tips : Untuk memudahkan dan kemas, masukkan bancuhan santan ke dalam piping bag.
- Selepas itu, kukuskan kuih selama 10-15minit dengan api dapur yang sederhana.
- Sejukkan seketika dan sudah siap.
- Enak dimakan sebagai juadah berbuka puasa.
0 Response to "Resepi Kuih Permata Zamrud"
Post a Comment