Resepi Jantung Pisang Tumis Bawang Putih


Kebanyakkan suri rumah tangan kini, tak menghiraukan kegunaan jantung pisang dalam masakan. Padahal, benda tersebut dapat diolah menjadi masakan yang sedap. Dahulunya, Jantung dimasak dengan cara tumis , masak lemak, kerabu an ulam . Resepi tumis adalah seperti dibawah :



Bahan-bahannya
  • 1 biji Jantung Pisang  *yang telah direndam semalaman dan buang getahnya, kemudian dihiris
  • 3 ulas Bawang Merah
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 2 biji Cili Padi
  • 1 biji Cili Merah
  • 30gm Ikan Bilis
  • Minyak Masak untuk mengoreng
  • Garam *secukup rasa
  • Sedikit air *jika perlu
Cara-cara untuk menyediakannya
  1. Tumbuk Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Padi, Cili Merah dan Ikan Bilis sehingga lumat.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga kekuningan.
  3. Kemudian masukkan jantung pisang. Tambahkan sedikit air jika perlu. Kacau sehingga jantung pisang menjadi lembut.
  4. Ubah suai rasa dengan menambahkan garam mengikut cita rasa anda. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

0 Response to "Resepi Jantung Pisang Tumis Bawang Putih "

Post a Comment