Kebanyakkan suri rumah tangan kini, tak menghiraukan kegunaan jantung pisang dalam masakan. Padahal, benda tersebut dapat diolah menjadi masakan yang sedap. Dahulunya, Jantung dimasak dengan cara tumis , masak lemak, kerabu an ulam . Resepi tumis adalah seperti dibawah :
Bahan-bahannya
- 1 biji Jantung Pisang *yang telah direndam semalaman dan buang getahnya, kemudian dihiris
- 3 ulas Bawang Merah
- 3 ulas Bawang Putih
- 2 biji Cili Padi
- 1 biji Cili Merah
- 30gm Ikan Bilis
- Minyak Masak untuk mengoreng
- Garam *secukup rasa
- Sedikit air *jika perlu
- Tumbuk Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Padi, Cili Merah dan Ikan Bilis sehingga lumat.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga kekuningan.
- Kemudian masukkan jantung pisang. Tambahkan sedikit air jika perlu. Kacau sehingga jantung pisang menjadi lembut.
- Ubah suai rasa dengan menambahkan garam mengikut cita rasa anda. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
0 Response to "Resepi Jantung Pisang Tumis Bawang Putih "
Post a Comment