Bahan-bahan
- Susu Cair / Santan Cair
- 3 Paket Biji Sagu - jenis kecil
- 3 Biji Gula melaka
- Sirap Rose / Pewarna
- Daun Pandan
Cara-cara untuk menyediakannya
- Air Gula
Hancurkan Gula Melaka, Masukkan sedikit air , gula melaka yang dihancurkan ke dalam kuali untuk masak, jangan lupa masukkan Daun Pandan sekali. Setelah mendidih, tutupkan api dan biarkan ia sejuk sekitar 10-15 minit.
TIPS : Jangan masukkan Air terlalu banyak, sekiranya Air Gula tidak pekat, tambahkan sedikit Gula Pasir.
- Sagu
Rendamkan seketika Biji Sagu di dalam air untuk kembang , Kemudian rebuskan Sagu itu dengan Air untuk wangi, saya syorkan anda memasukkan daun pandan. Selepas itu, masukkan 2 sudu besar Sirap Rose , kemudian biarkan ia masak sampai hilang warna putih sagu dan warna pewarna sekata pada biji sagu itu.
Cara-cara untuk finishing ke dalam bekas
- Letakkan air gula merah terlebih dahulu
- Kemudian, cedokkan sagu kedalam bekas
- Jiruskan Susu Cair / Santan ke atas Sagu
- Sejukkan ke dalam Peti Sejuk
- Siap dan sangat enak dimakan ketika ia sejuk
0 Response to "Resepi Pemanis Mulut Sagu Gula Melaka"
Post a Comment